Yaşam

Ülkemizde önemli sayıda insan,Engelli!

Ülkemizde önemli sayıda insan,Engelli!

engelli

Samsun Memur-Sen Engelliler Komisyon Üyesi Murat Kiper, ‘3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü’ dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Kiper, “Uluslararası Engelliler Günü” 1992 senesinden itibaren her 3 Aralık günü değerlendirilen ve birleşmiş milletlerce kabul edilen önemli ve anlamlı bir gündür. Ülkemiz’de nüfusun yüzde 12.29’u, yani 8.5 milyon kişi engelli vardır” dedi.

Türkiye genelinde 8 buçuk milyona yakın engelli vatandaş olduğunu belirten Kiper şöyle konuştu: “Bilindiği üzere “Uluslararası Engelliler Günü” 1992 senesinden itibaren her 3 Aralık günü değerlendirilen ve birleşmiş milletlerce kabul edilen önemli ve anlamlı bir gündür. Ülkemizde nüfusun yüzde 12.29’u, yani 8 buçuk milyon kişi engelli vardır. Erkeklerde bu oran yüzde 11,10, kadınlarda yüzde 13,45’dir. Engelli: Doğuştan veya sonradan; bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal hayata uyum sağlama ve günlük ihtiyaçlarını karşılamada güçlükleri olan ve korunma, bakım veya rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişidir. Engelliler sadece doğuştan engelli olan insanlardan oluşmaz. Bu tanım bize şuan engellilerin haklarını sağlayan, engelli olmayan her kesim ve kişilerin de bir gün engelli olabileceğini ve insanca yaşamak için bu haklara ihtiyaç duyabileceklerini hatırlatır. Bu sayede duygudaşlık kültürü anlam kazanır. Sağlam bir insan diyemez ki ben engelli değilim, engelli olmayacağım diyemez. Çünkü her şey bir anlıktır. Bugün sağlam olabilirsiniz fakat yarın Allah göstermesin bir kaza ile belki vücudunuzda bir organınızı kaybedebilirsiniz işte o yüzden her zaman kendimizi bir engelli kardeşimizin yerine koyarak düşünmemiz gereklidir. Bu yüzdendir ki engellilerin daha iyi bir yaşama kavuşmasının ilk şartı empati kültürünün gelişmesidir. Daha sonra ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeler kendiliğinden, doğalıyla geleceğine inanıyoruz. Engelliler için yapılan yasal düzenlemelerin yanı sıra, sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunlarının çözümü ve engellilerin her bakımdan gelişmelerini sağlayacak tedbirlerin alınması için yapılanlar büyük önem arz etmektedir. Sosyal yaşam içerikli ilişkilerde de toplumun davranışları eğitimle bilinçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz… Bu konuda basının ve televizyonun da sürekli aydınlatıcı bilgilerle programlarla halka ulaşması gerekmektedir. Bu maksatla atılacak her adım, engelli vatandaşlarımızın öz güvenlerini güçlendirecek ve hayata daha sıkı bağlanarak toplumda üreten bir birey olmalarını sağlayacaktır.
kadar çok Engelli görüyorsak o şehir o kadar çok medeni, o kadar çok gelişmiş, o kadar modern demektir.
İnsana verilen değerin en belirgin yansıması engellilere verilen değer ve onlara sağlanan kolaylıklardır. Çünkü insanız ve onlarda bu hayatın içinde ve ayrılmaz bir parçasıdır. Bizlerde Memur sen Engelliler Komisyonu olarak Engelli vatandaşlarımızın insani koşullarda ve ayrımcılığa maruz kalmadıkları bir yaşama ulaşmalarını sağlamak için mücadele etmeye devam ediyoruz. Üreten, sosyal hayatın bütün alanlarında aktif biçimde yer alabilen bağımsız bireyler olarak yer alabilmeleri için her alanda gereken duyarlılığın artmasını sağlamak için çalışmaktayız.”Haberin devamı için tıklayın

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL