EKONOMİ

Türkiye Büyüme Rakamlarında,Batıya İnat Tam Gaz!

Türkiye Büyüme Rakamlarında,Batıya İnat Tam Gaz!

Büyüme Batıya inat son suret devam ediyor!

Türkiye, yılın ilk çeyreğinde kaydettiği büyüme performansıyla AB ve OECD ülkelerinin tamamını geride bıraktı. AB’nin büyüme ortalaması yüzde 2,4, OECD’nin yüzde 2,6 olarak gerçekleşirken, Türkiye bu oranların 3 katı büyüme başarısı yakaladı.

Türkiye, bu yılın ilk çeyreğinde yakaladığı büyüme oranıyla Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin tamamını geride bırakırken, OECD’de de zirveyi bırakmadı. AB üyesi 28 ülkenin bu dönemdeki büyüme ortalaması yüzde 2,4, OECD ülkelerinin yüzde 2,6 olarak gerçekleşirken, Türkiye yüzde 7,4 ile bu rakamları 3’e katladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre, geçen yılı yüzde 7,4’lük güçlü büyüme performansıyla tamamlayan Türkiye, bu ivmeyi ilk çeyrekte de sürdürdü.
Yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüyen Türkiye ekonomisi, söz konusu oranla OECD ve AB ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı.
Aynı dönemde Avro Bölgesi’nde büyüme yüzde 2,5, AB’de yüzde 2,4 olarak gerçekleşirken, Türkiye’nin büyüme performansı söz konusu oranların 3 katına ulaştı.
Avrupa’da yılın ilk çeyreğinde en fazla büyüme kaydeden ülke Letonya oldu. Letonya söz konusu dönemde yüzde 5,1 büyüme başarısı yakaladı. Bu ülkeyi yüzde 5 ile Polonya ve Slovenya, yüzde 4,7 ile Macaristan izledi. Öte yandan, Danimarka ekonomisindeki yüzde 0,5’lik daralma dikkati çekti.
Yılın ilk çeyreğinde Avrupa’nın önde gelen ekonomilerinden Hollanda yüzde 3, Almanya yüzde 2,3, Fransa yüzde 2,2, İngiltere ise yüzde 1,2 büyüdü.
Türkiye, OECD’de de lider
Türkiye ekonomisi ocak-mart döneminde büyüme başarısıyla 35 üye ülkeden oluşan OECD bölgesinde de lider konuma yükseldi. Söz konusu dönemde, OECD’nin ortalama büyümesi yüzde 2,6 olurken, dünyanın en güçlü ekonomisi ABD yüzde 2,8 büyüme gösterdi.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL