HABER

Türk Tipi “Kurt Köpeği” Geliştirildi

Türk Tipi “Kurt Köpeği” Geliştirildi

Türk tipi Kurt Köpeği geliştirildi

Dünyanin sayili köpek cinslerinden olan Sivas Kangal ve Canislupus cinsi kurt çiftlestirildi. Ortaya hakiki Türk kurdu çikti. Türk kurdunun özellikleri söyle:

Kütahya Dumlupmar Üniversitesi’nde, Sivas Kangal köpegi ile Türkiye’de yasayan bir kurdun çiftlestirilmesi sonucu, “Türk kurdu” adi verilen kurt köpegi irki gelistirildi. Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Ahmet Selçuk Özen, 3.5 yil süren bilimsel çalismalar sonucunda, Sivas Kangal köpegi ile Türkiye’ye özgü kurdu (Canislupus) çiftlestirerek “Türk kurdu” üretti.

Türkiye’de ilk kez kurt köpegi üretildigini belirten Özen, “Babasi Sivas Kangali, annesi de yabani kurt olan elde ettigimiz kurt köpegi çesidi, Kangal’in gücü ve zekasi ile kurdun manevra kabiliyeti ve çevikligini bünyesinde barindiriyor” dedi.

Alman kurdu olur da Türk kurdu olmaz mi?
Bazi ülkelerin, “Alman kurdu”, “Kanada kurdu” ve “Sibirya kurdu” gibi kendilerine has köpek irki gelistirdiklerine isaret eden Özen, bransinin yaban hayvanlari oldugunu, bir “Türk kurdu” çesidini elde etme düsüncesinin kendisinde uzun zamandir bulundugunu bildirdi. Bilimsel çalisma yapmaya karar verdiginde üniversite yönetiminin bu yönde kendisine büyük destek sagladigini anlatan Özen, kurtlarla köpeklerin alt tür olduklarini, insan zorlamasiyla verimli gen alisverisi yapabildiklerini söyledi.

Bu konuda çalismalarini sinirli imkanlarla devam ettigini dile getiren Özen, “Bu çalisma için 3.5 sene yeterli bir zaman gibi görülse de, hayvanlarin üremesi, büyümesi, üzerindeki renk degisimlerinin ve vücut ölçülerinin test edilmesi gerektigi hesaba katilinca belirli bir zamana daha ihtiyaç bulunuyor” diye konustu

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL