GENEL

KIBRIS’TA ABD OYUNU

KIBRIS’TA ABD OYUNU

ABD

ABD, Rusya’nın Akdeniz’deki varlığını engellemek, Avrupa’nın Rus doğalgazına bağımlılığını azaltmak ve Suriye konusunda Moskova’nın liderliğinin önüne geçmek için Başkan Yardımcısı Biden’ı Ada’ya gönderdi

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, dün iki günlük Kıbrıs ziyaretine start verdi. Ziyaretin 6 Mayıs’ta Kıbrıs’ta başlayan taraflar arası müzakerelerin yürütüldüğü bir ortamda gerçekleşmesi dikkat çekiyor. ABD’nin 1962 yılından bu yana Kıbrıs’a bu düzeyde bir ziyaret gerçekleştirmemiş olması da dikkat çeken bir başka nokta. Biden, eski ABD Başkanı Johnson’un 52 yıl önceki Kıbrıs ziyaretinden sonra Ada’ya giden ilk üst düzey siyasetçi oldu. 1962’de Ada’da Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında tek devlet vardı. KKTC’nin 1983 yılında bağımsızlığını ilan ettiği hesaba katıldığında Biden’in ziyareti hem Kıbrıs’ta süregelen müzakereler, hem de bölgesel gelişmeler açısından büyük önem taşıyor.

Kiev’den sonra Kıbrıs

Biden’in 22 Nisan’da Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yaptığı ziyaretten neredeyse tam bir ay sonra Kıbrıs’a gelmesi, ABD’nin Kıbrıs açılımının Rusya ile bağlantısını adeta iyot gibi açığa çıkartıyor. Kırım’ın referandumla Rusya’ya bağlanması, başta Donetsk olmak üzere Ukrayna’nın doğusundaki bölgelerin Rusya’ya bağlanmak için adım atması, Avrupa’da kimi ülkelerin ABD’nin baskısıyla Rusya doğalgazına bağımlılığının azaltılması için çaresizce arayışlara girmesi, Rusya’nın Suriye’de Batıya karşı zaferini neredeyse ilan etmesi Biden’in “Akdeniz’de sabit uçak gemisi” olarak nitelenen Kıbrıs ziyaretini önemli kılıyor. Peki, ABD neyin peşinde ve bunu başarabilecek mi? Uzmanlara göre bu neredeyse imkânsız… Zira BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş’ın sistemleştirdiği Milli Ekonomi Modeli ile süper güç halini alan Rusya, Ukrayna’da istediğini önemli ölçüde aldı, Suriye’de işler geri döndürülemeyecek noktaya geldi, Avrupa’nın Rus doğalgazına bağımlılığını azaltmak da önümüzdeki 20 yıl içinde ihtimal dahilinde değil. Zaten Rusya’nın Avrupa’daki bir numaralı müşterisi Almanya, bu konuda Moskova ile ilişkilerini sağlam tutarak böyle bir niyeti olmadığını açık bir şekilde ortaya koydu. Suriye konusunda ise geçtiğimiz hafta İran tarafından yapılan bir açıklamada Batının Suriye’de kaybettiğine işaret edilmiş, Esad’ın kazandığı vurgulanmıştı.

Rum doğalgazı ABD için öncelikli konu

Önceki yıllarda ABD’li Noble Energy tarafından Kıbrıs’ın çevresindeki denizlerde 2008’de Afrodit doğalgaz sahasında 200 milyar metreküp doğalgaz keşfedildiği ilan edilmişti. Bu doğalgazın değeri 80 milyar doları buluyor. Ayrıca Leviathan sahasında da 1 trilyon 700 milyar metre küp, yaklaşık 680 milyar dolarlık doğalgaz rezervi tespit edildi. Ayrıca İsrail’in de Akdeniz’de doğalgaz çıkarmaya başladığı ve gaz ihracatçısı olacağı ifade ediliyor. Ancak bu doğalgazın ne zaman çıkarılmaya başlanacağı muammasını koruyor.

KKTC tam bağımsız olmalıdır

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, 2 Kasım’da Lefkoşa’da düzenlenen 8. Milli Ekonomi Kongresi’nde yaptığı konuşmada, KKTC’nin ve bu bağlamda Türkiye’nin atması gereken adımları sıralamıştı. KKTC’nin tek çıkış yolunun tam bağımsızlık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Baş, şunları söylemişti: “KKTC, gerçekte bağımsız değil. Onun için de KKTC’nin acilen bağımsızlığının ilan edilmesi ve bütün dünya devletleri tarafından da tanınması lazımdır. Bizim bu kongremizden sonra bugüne kadar Kıbrıs diye bir konusu olmayan Batı bir anda ayağa kalktı. ‘Biz Kıbrıs meselesini çözeceğiz’ dediler. Nasıl çözeceksiniz? Bağımsız olmayın da ne olursanız olun. Gelin Rumlara köle olun. Sevgili arkadaşlar Kıbrıs’ın tek yolu var. O da nedir? Fiilen bağımsızlığına kavuşan KKTC’nin hukuken de bağımsızlığına kavuşması ve dünya devletleri tarafından tanınması lazım. Kim yapacak bunu? Siyaset yapacak. Siyaset zaten Türkiye KKTC’yi bağımsız kabul etmesine rağmen sanki KKTC bağımsız değilmiş gibi bir politika takınıyor.”

Maraş Rumlara teslim edilecek

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ziyaretinde Rumları da unutmayacak. ABD Başkan Yardımcısı’nın bugün görüşeceği KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na müzakereler devam ederken kapalı Maraş bölgesinin ‘iyi niyet jesti’ olarak Rumlara verilmesini talep edeceği öne sürülüyor. Rumlar da dün Biden’in ziyaretini vesile kılarak Kapalı Maraş’ın kendilerine verilmesini talep etti. KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami ise daha önce yaptığı açıklamada “Maraş’ın kapsamlı çözümün bir parçası” olduğunu vurgulamıştı.

Rumların dediği oldu

Başkan Yardımcısı Biden’in Kıbrıs ziyaretinin Rumların istekleri doğrultusunda şekillenmesi de dikkat çekiyor. Biden’in uçağı dün Rum kesimindeki Larnaka Havaalanı’na indi. Bu arada KKTC Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi’nden yapılan açıklamada Eroğlu-Biden görüşmesinin bugün KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda saat 16.00’da yapılacağı duyuruldu. Bu bağlamda Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmeyi takip etmek isteyen medya mensuplarının 14.00-15.30 saatleri arasında içeriye alınacakları ilan edildi. YENİMESAJ.COM.TR

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL