SAGLIK

KaraLahana Hangi Hastalıklara Şifa Verir?

KaraLahana Hangi Hastalıklara Şifa Verir?

KaraLahananın faydaları nelerdir?

İri yapraklı bir bitki olan karalâhana, beyaz ve kırmızılâhanaya göre bünyesinde daha fazla vitamin A, K, C, B 6, B 1, B 2 ve B 3 barındırır. Karalâhana en sağlıklı gıdalar listesinde ilk sıralarda yer almaktadır. Peki, karalâhananın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara şifa olur?
Karalâhana denilince akla ilk olarak Karadeniz yöresi gelir. Fakat karalâhana ülkemizin hemen her yerinde yetişebilme özelliği vardır. Karalâhana, çorbasından sarmasına kadar herkes tarafından sevilerek tüketilmektedir. Son derece sağlıklı olan karalâhana, içinde bulunan kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi minareller oldukça fazla olduğu için değerli ve önemli bir sebzedir. Doktorlar da sık sık karalâhananın insan sağlığı için önemli olduğu vurgusuna sık sık dikkat çekmektedir. Dünyada da kullanım alanı geniş ve yaygındır. Karalâhana hem pişmiş şekilde hem de çiğ olarak salatanın içinde tüketimi yapılmaktadır. Vücuttaki yaşlılık hormonlarını beslediği için daha geç yaşlanma sağlar. Karalâhana insandaki hücrelerin yenilenmesini ve yıpranmasını engeller. Doğal ilaç özelliği taşıyan bu besin, kanser hücrelerinin oluşumunu engeller. Kemik erimesi ve eklem hastalıklarına da çok iyi gelmektedir. İçinde bulunan özellikler sayesinde de göz rahatsızlıklarını da çok iyi gelmektedir. Kansızlık problemine yardımcı olur. Kan yapıcı bir özelliğe sahiptir. Karalâhana birçok hastalığa şifa olur. İşte karalâhananın sayısız faydaları…

Karalâhananın faydaları nelerdir?

Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Metabolizmanın daha etkin çalışmasına olanak sağlar. Kükürt zengini olan karalâhana enfeksiyonlara karşı kalkan oluşturur. Kara lahanın suyu cilt ve saçların beslenmesine yardımcı olur. Ülsere iyi gelir. İç organları daha sağlıklı kılar. Yaraların hızla iyileşmesinde etkilidir. Yağ yakımını hızlandırarak kilo vermede tercih edilir. Suyunu içerek diyetinize destek olabilirsiniz. Lif değeri yüksek olduğu için sindirim kolaylaşmasını sağlar. Kalsiyum açısından zengin olan karalâhana kemikleri güçlendirir. Bağırsakları hareketlendirerek kabızlık sorununu giderir. Depresyon ve stresin azalmasına yardımcıdır. Haftada 2 kez lahana yemek kasların onarımını hızlandırır. Düzenli tüketimi damar ve kalp sağlığının korunmasına yardımcı olurken kas ağrılarının da hafiflemesini sağlar. Oksijenin artmasını hızlandırarak rahat nefes alımı sağlar. Beyin hastalıklarına karşı şifadır. Kansızlığa karşı faydalıdır. Karalâhana suyu ciltteki iltihaplanmaları azaltır. Kırmızı kan hücreleri arttırır. Hava kirliliği ile yıpranan vücudu korur. Demirin vücutta kullanılmasını ve depolanmasını sağlar. Kansere karşı koruyucudur.

Erken yaşlanmayı önler: Karalâhanadaki potasyum, vazadilatör etkisiyle kan damarlarını açarak, kanın akışını kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle kalp krizi ve felç riskini azaltmaktadır. Yüksek kan basıncına karşı koruyucu etki göstermektedir. Antioksidan özelliğiyle cilt sağlığını koruyarak erken yaşlanmayı önler. Yaraların iyileşmesini kolaylaştırır. Kırışıklığa, deride renk değişikliklerine ve noktalara sebep olan serbest radikalleri önleyici özelliktedir.

C Vitamin Deposudur: C vitamini açısından zengin bir besindir ve antioksidan içerir. Yaşlanmanın yavaşlamasını sağlayan c vitamini hücrelerin dostudur.

Kansere Karşı Etkilidir: Karalâhana da bulunan sülforafan, sinigrin ve lupeal tümörlerin büyümesini önlemeye yardımcıdır. Çinli kadınlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, karalâhana tüketen kişilerde meme kanserinin gerilediği gözlemlenmiştir.

Göz Sağlığına Faydaları Vardır: Beta karoten içeren karalâhana göz sağlığı için önemli bir besindir. Karalâhana katarakt oluşumunu geciktirir. Beta karoten aynı zamanda prostat kanseri olması riskini azaltır.

Detoksifikasyon Etkisi Bulunur: Egzama ve benzeri cilt hastalıkları, böbrek taşı, gut ve romatizmal rahatsızlıklara neden olan toksikleri ürik asidi ve serbest radikalleri gidererek kanın temizlenmesinde etkilidir. İyi bir detoks kaynağı olan karalâhanayı sık, sık tüketmeyi ihmal etmeyin.

Kilo vermeye yardımcı olur: Karalâhana kilo vermeye yardımcı olan mükemmel bir besindir. Düşük kalori ve karbonhidrat ile yüksek miktarda lif içerir. İçerisindeki lif metabolizmayı hızlandırırken, besinlerin daha iyi sindirilmesine yardımcı olur. Ayrıca tokluk hissi yaratır. Ayrıca, düşük ve yüksek lif ile su içeriği nedeniyle enerji seviyelerini artırır. Karalâhanaya çok fazla kalori eklemeden yemek kilo verme sürecine katkı sağlayacaktır. Lahana salata, meyve suyu ya da çorba şeklinde tüketilebilir.

Anemiyi önler: Kırmızı kan hücrelerinin düşük düzeyde olması anemiye, yorgunluğa ve halsizliğe neden olabilir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşması ve hemoglobin düzeyinin artması için vücudun demir ihtiyacı karşılanmalıdır. Karalâhana demir açısından iyi bir kaynaktır. Bu nedenle demir eksikliği anemisini önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca vücudun demir emilimini artırır ve C vitamini içerir. Ayrıca, karalâhana B 12 vitamini ve folik asit içeriği ile enerji seviyelerinin artmasını sağlar ve yorgunluk belirtilerini hafifletir.

Karalâhananın zararları nelerdir?

Turpgillerin ortak özelliği olan iyot emilimini azaltması kara lahanı içinde geçerlidir. Haftada 2 – 3 kereden fazla tüketilmesi önerilmez. Fakat siz haftada 3’ten fazla yiyorsanız iyotlu tuz kullanarak tüketmeye özen gösteriniz. Oxalates adlı maddeyi küçük bir miktar da olsa içerir. Bu nedenle böbrek sorunları, safra kesesi sorunları, gut ya da romatoid artrit gibi hastalıkları olan kişilere pek önerilmez. Aynı şekilde tiroid sorunları olan insanlar tarafında da sık tüketilmesi tavsiye edilmez.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL