HUKUK&POLİSİYE

İstanbul’da “Sığınmacı Çeteleri” İş Başında!

İstanbul’da “Sığınmacı Çeteleri” İş Başında!

İstanbul’da sığınmacı çeteleri iş başında

Suriye’den Afganistan’a, Irak’tan Libya’ya kadar birçok ülkede yüz binlerce sığınmacı barındıran İstanbul’da yeni bir suç yapılanması ortaya çıktı. Artık sığınmacılar birbirini kaçırıp ailelerinden fidye talep ediyor. Bu çetelerin başını ise Afganlar çekiyor

İstanbul’da sığınmacı çeteleri türedi

‘Sığınmacı sığınağı ve deposu’ haline gelen İstanbul’da artık ‘mülteci çeteleri’ türedi.

Afgan çeteleri bunların başında geliyor. İstanbul’daki diğer ülkelerden gelerek hurdacılık yapan sığınmacıları kaçıran çete ailelerinden fidye istiyor. Bunun son örneği Kadıköy Fikirtepe’de gerçekleşti.

Afganistan uyruklu gasp çetesi tarafından rehin alınan 3 İranlı kardeş Gayrettepe Asayiş Şube Gasp Büro Rehine Kurtarma ve Müzakere Timi tarafından kurtarıldı. İngiltere’ye gitmek için yardım istedikleri Afgan gasp çetesi tarafından kaçırılan 3 İranlı kardeş kaçırıldıkları evde 37 gün boyunca işkenceye maruz kaldı.

Önce 75 bin lira alınan İranlılardan daha sonra 65 bin Euro daha istendi.   Afgan çete tarafından İranlıların bıçakla derileri parçalandı, vücutlarına kızgın ütü basıldı, çekiçle vücutlarına vuruldu. Polis, Kadıköy Fikirtepe’de Afganlıların kaldığı sokakta evleri tek tek dinledi. İnleme sesi gelen eve kapısı kırılarak girildi. 3 İranlı kurtarıldı.

Afgan çete Pakistanlıları kaçırdı

İstanbul polisi Afgan çeteye yönelik sık sık operasyon yapıyor. 16 Temmuz tarihinde de

Arnavutköy’de benzer bir operasyon gerçekleştirilmişti. İstanbul’da yurda kaçak yollarla giren 4 Pakistanlıyı iş bulma ümidi ile kandıran Afgan çete bu kişileri rehin almıştı.

Cep telefonu alınan kişilerin aileleri arayıp, 120 bin Euro fidye istediler. Pakistan’da uluslar arası bir şirkette çalışan Ali Cavid babası İstanbul’a gelerek polise ihbarda bulundu. Yapılan ihbarı değerlendiren Asayiş Şube Müdürlüğü Gasp Büro Amirliği ekipleri harekete geçti.

Harekete geçen polis ekipleri Pakistanlıların aileleri ile yaptığı son telefon görüşmelerini incelemeye alarak, telefon görüşmesinde ailelerine Arnavutköy’de bir eve gidecekleri bilgisine ulaştı. Polis ekipleri   Afgan uyruklu kişilerin yoğun olarak kaldığı bir mahalle tespit edilerek harekete geçti.

Bölgedeki evleri takip altına alınarak şüpheli bir durum olduğu ve kaçırılan Pakistanlıları orada tutulduğu bilgisine ulaşan ekipler operasyon için düğmeye bastı. Yapılan operasyonda 3 kişi yakalanarak etkisiz hale getirilirken, Amir isimli bir kişi bulunamadı. Operasyon kapsamında yakalanan 3 kişi sağlık kontrollerinin ardından sorgulanmak üzere emniyete götürüldü. Emniyette biten sorgularının ardından adliyeye sevk edildi. Adliyeye sevk edilen zanlılar çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak ceza evine gönderildi.

Rehine başı 70 bin dolar istediler

İstanbul polisinin mülteci çetelerine yönelik bir operasyonu da Ocak ayında Fatih’te düzenlenmişti. O tarihte yapılan operasyonda İstanbul’da Pakistan uyruklu hurdacı altı kişiyi fidye için kaçıran ve ailelerinden kişi başı 70 bin dolar fidye isteyen çete çökertildi. Altı rehine, zorla alıkonuldukları ve 20 gün işkence gördükleri adrese düzenlenen operasyonla kurtarıldı.

Rehine başına 70 bin dolar fidye isteyen zanlıların, rehineleri darp ederken kaydettikleri görüntüleri ailelerine gönderdikleri ve “İstenen paraları vermezseniz öldüreceğiz” diyerek tehdit ettikleri iddia edildi. Adreste çok sayıda kelepçe ve bıçak ele geçirildi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL