DIŞ HABERLER

İSRAİL HAVA ALANLARI RİSKLİ HALE GELDİ

İSRAİL HAVA ALANLARI RİSKLİ HALE GELDİ

İSRAİL

Filistinlilerin fırlattığı roketin önceki sabah Ben Gurion Havalimanı’nın 1.6 kilometre yakınına düşmesi üzerine dünyanın önde gelen havayolu şirketleri Tel Aviv uçuşlarını askıya aldı. Böylece İsrail’in hem ‘güvenli ülke’ imajı yerle bir oldu, hem de eko

Aralarında THY, Air France, Air Canada, Lufthansa, Delta havayollarının yer aldığı çok sayıda havayolu şirketi İsrail’in başkenti Tel Aviv’de bulunan ve ülkenin tek önemli havaalanı olan Ben Gurion Havalimanı yakınlarına bir roketin düştüğü haberleri üzerine İsrail’e tüm uçuşlarını iptal etti. Ben Gurion Havalimanı, Gazze’den 72 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Böylece Saddam’ın Scud füzesi fırlattığı 1991 yılındaki Körfez Savaşı’ndan bu yana ilk kez İsrail’e uluslararası uçuşlar askıya alınmış oldu. Seferlerin iptal edilmesi İsrail’in sadece ‘güvenli ülke’ konumuna değil, aynı zamanda ülke ekonomisinde ciddi darbe vurarak İsrail’in canını yakıyor. Zira İsrail dünya ile ticaretini ağırlıklı olarak havayolu ile yapıyor. Ayrıca bu gelişme Filistinlilerin askeri alanda ulaştıkları noktanın bölgede dengeleri değiştirme potansiyeli taşıdığını ortaya koyuyor.

Kadim dost Amerikalılar da yalnız bıraktı
Önceki gün ilk olarak ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), güvenlik kaygılarından dolayı Amerikan havayollarının İsrail’e uçmasını 24 saate kadar süreyle yasakladı. FAA’nın bu kararının ardından THY, Austrian, American Airlines, United Airlines (ABD), Iberia (İspanya), Royal Jordanian (Ürdün), Air Serbia, SAS, Norwegian, Lufthansa, Air France, Air Canada da Tel Aviv’e yaptıkları seferleri durdurdu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den iptal edilen uçak seferlerinin yeniden başlatılması için müdahalede bulunmasını talep etti ancak bu talebe rağmen Amerikan şirketleri dün Tel Aviv’e uçuş yapmadı. Kore Havayolları bir hafta boyunca Tel-Aviv uçuşlarını askıya alırken, Lufthansa süreyi 36 saat olarak açıkladı. Air France ise uçuşların ne zaman başlayacağına dair bir açıklama yapmadı. Öte yandan Malezya Havayolları uçağının Ukrayna’da roketle düşürülmesi, İsrail’in ‘uçun’ baskısına rağmen havayolu şirketlerini ürküttüğü de ifade ediliyor. Tel Aviv’e gitmeyi planlayan çok sayıda yolcunun uçuşlarını iptal ettirmesi, havayollarının ‘askı’ kararını almasında etkili oldu. Uçuşların askıya alınmasının Filistinli çocukları katleden İsrail Başbakanı Netanyahu’ya ciddi bir mesaj olduğu belirtiliyor.

THY’nin 16 seferi iptal
Gelişme üzerine THY’nin İstanbul-Tel Aviv seferini yapan 2 uçağı, önceki gün Ben Gurion Havalimanı’ndaki güvensiz ortam nedeniyle geri döndü. THY Basın Müşaviri Ali Genç, “Gelişmelere göre uçuşlarla ilgili karar gözden geçirilecektir” değerlendirmesinde bulundu. THY, dün İstanbul’dan Tel Aviv’e 8, Tel Aviv’den de İstanbul’a yapmayı planladığı yine 8 seferini iptal etti. THY, Avrupa’da İsrail’e en fazla uçuş yapan şirket olarak öne çıkıyor. Pegasus Havayolları’da dün öğleden önceki İsrail seferini ilan etti. İsrail’in bayrak taşıyıcı şirketi El Al ise dün Londra-Tel Aviv seferini iptal ederken, bazı seferlerini gecikmeli olarak yaptı. Ancak El Al uçuş iptalleri nedeniyle sadece dün 40 milyon dolar kaybetti. Dün Ben Gurion’a El Al dışında az sayıda havayolu şirketinin uçağı indi.

İsrail’den yeni havalimanı girişimi

İsrail, uluslararası uçuşların askıya alınması üzerine dün Ben Gurion Havalimanı’nın yerine Uvda Havaalanı’nı devreye almak için çalışma başlattı. İsrail Ulaştırma Bakanı İsrael Katz ilgili kuruluşlara derhal ülkenin güneyinde Akabe Körfezi yakınında bulunan Uvda Havalanı’nın hazır hale getirilmesi talimatını verdi. Ülkenin ikinci önemli havaalanı olan Uvda, Tel Aviv’in 350 kilometre güneyinde, bir başka ifadeyle Hamas’ın elindeki roketlerin menzilinin ulaşamayacağı bir noktada yer alıyor. Haber yayına hazırlandığı ana kadar hiçbir havayolu Uvda’ya uçacağını açıklamamıştı.

İzzeddin el-Kassam Tugayları uyarmıştı

Filistin’de İsrail’e karşı savaşan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 11 Temmuz’da yayınladığı açıklamada, uluslararası hava yolları şirketlerine “İsrail’e uçmamaları” uyarısında bulundu. İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından yapılan yazılı açıklama, “İsrail, Gazze’de yaşayan sivillere yönelik terör saldırıları düzenlemekte, evleri yerle bir ederek, insanları kadın, çocuk, yaşlı, genç demeden öldürmektedir. Biz bu düşmana karşı koymaya karar verdik. Sizleri İsrail’in 27. Askeri Hava Üssünün bulunduğu Ben Gurion Havaalanı’na uçmamanız konusunda uyarıyoruz” denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: “Bu açıklamayla, hukuki ve ahlaki sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Saldırılardan yolcularınızın ve uçaklarınızın zarar görmesi durumunda hiçbir mesuliyeti kabul etmeyeceğimizi bildiriyoruz.” Yine İzzeddin el-Kassam Tugayları, 11 Temmuz’da Ben Gurion Havaalanı’nı M75 füzeleriyle vurduğunu iddia etmişti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL