GENEL

Hepatit C Tarih Oluyor!

Hepatit C Tarih Oluyor!

Hepatit C yenilme aşamasına geldi?

İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Kaya Süer, tıp dünyasında baş döndürücü gelişmeler görülmeye devam ederken, infeksiyon hastalıklarından hepatit   C’nin de yakın gelecekte bir halk sağlığı sorunu olmaktan çıkacağını duyurdu.

“Hepatit C sinsi seyredebilen bir hastalıktır. Sinsi seyir ve bulaşıcılık özelliği yanında, tanısı konulmuş hastalar buzdağının sadece görünen yüzünü gaziantep araç kiralama oluşturmaktadır” diyen Doç. Dr. Kaya Süer,“Tanısı konulmamış hastalar, hem kendi sağlıkları hem de toplum sağlığı açısından bir tehdit oluşturmaktadır. Hepatit C’nin siroz ve karaciğer kanserine dönüşmeden yakalanmasında erken tanı ve tedavi çok önemli yer tutmaktadır” diye konuştu.
“Kronik bir hastalık olan Hepatit C, tanı ve tedavide gecikmeler yanında, geçmişte kullanılan ilaçlar ile %60 oranında tedavi edilebiliyordu. Kronik Hepatit C birçok hastada siroz ve karaciğer kanserine neden olmaktaydı. Bu virüse karşı aşı yoktur” diye konuşan Doç. Dr. Süer, açıklamalarına şöyle devam etti: “Uygulanan tedavilerde başarı oranlarını etkileyen genetik yapıları (Genotipleri ve alt grupları) adana evden eve nakliyat önemlidir. KKTC’de, Yakın Doğu Üniversitesi   katkıları ile gerçekleştirilen araştırmalarda, Hepatit C virüsünün tedaviye dirençli genotip 1 formunun hakim olduğu ortaya konulmuştur. Geçmişte kullanılan interferon ve ribavirin isimli ilaçlar ile hastaların tedavisi uzun bir süre almaktaydı ve ilaçlara bağlı yan etkiler ile sık olarak karşılaşılmaktaydı. Eski tedavi rejimleri ile 12 ay olan   tedavi süresi, yeni tedavi rejimleri adana kombi servisi ile 12 haftaya indirildi. Tedavi süresinin kısalmasının yanında, hastalara tedavi kolaylığı sağlayan ağızdan kullanım ve yan etkilerinin azlığı gibi özelliklere sahip olan bu ilaçlar, tedavi başarı oranlarını çok yükseltmektedir. Direkt etkili ajanlar olarak isimlendirilen yeni ilaçlar ile Hepatit C tedavisine dair olumsuz düşünceler artık geçmişte kalacaktır.” ky:yenimesaj.com.tr

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL