Yaşam

HAYDAR BAŞ:SINAV ÇİLESİ BİTMELİ

HAYDAR BAŞ:SINAV ÇİLESİ BİTMELİ

haydari

Yüz binlerce öğrenci üniversite sınavının son turu için bugün ve yarın ter dökecek. 2013 yılında 1 milyon 251 bin öğrenci açıkta kalmıştı. Bu durumu değerlendiren BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Baş, “Liseyi bitirmiş okumak isteyen her genç üniversiteye sınav

HABER MERKEZİ

Yüz binlerce öğrenci üniversite giriş sınavının ikinci basamağı olan Lisans Yerleştirme Sınavlarında (LYS) bugün ve yarın ter dökecek. İki tur halinde yapılacak sınava yaklaşık 946 bin öğrenci katılıyor. Bugün yapılacak LYS-2 Fen Bilimleri sınavına toplam 388 bin 361 öğrenci katılacak. Saat 10.00’da başlayacak sınavda öğrencilere 135 dakika süre tanınacak. Yarın yapılacak LYS-3 Edebiyat-Coğrafya sınavına ise toplam 751 bin 454 öğrenci katılacak. Pazar günü Saat 10.00’da başlayacak sınavda öğrencilere 120 dakika süre tanınacak. Bu yıl üniversite giriş sınavının birinci basamağı olan YGS’ye 2 milyondan fazla öğrenci katılmıştı. Üniversite giriş sınavının ikinci basamağı olan Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) ise 946 bin 244 aday başvuruda bulunmuştu. Buna göre 1 milyon 54 bin öğrenci lisans yerleştirme sınavına katılamadı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yüz binlerce öğrencinin üniversite hayali gerçekleşmeyecek.

Üniversiteye giriş sınavsız olmalı
Türkiye’de milyonlarca gencin önünde aşılması neredeyse imkansız bir duvar gibi duran üniversiteye giriş sistemi konusunda önemli açıklamalarda bulunan Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, Bağımsız Türkiye Partisi’nin Sınavsız Üniversite Projesi’nin mutlaka hayata geçmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de ilk kez sınavsız üniversite fikrini ortaya atan partinin Bağımsız Türkiye Partisi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Baş şöyle konuştu: “Projeyi ilk defa dillendirdiğimizde, bizden duyarak kullanmaya başlayanlar, iki aşamalı sınavı dört aşamalıya çıkardılar. Dershanelerin kalkmasını konuşanlar, çocukları tamamen dershanelere mahkûm ettiler. Tunceli’den sınava giren talebe ile İstanbul’dan sınava katılanların eğitim ve bilgi durumu bir olmayacaktır. Buna rağmen, aynı soruları cevaplayarak geleceklerini belirlemek zorundalar. Ülkemiz şartlarında her evladımızın, sınavsız yükseköğretim imkânından yararlanması elbette mümkündür. Her ilde üniversite açmakla övünmek, üniversitelerin dolması için yetmemektedir. Önemli olan gençlerin, istediği okula devamını devlet garantisinde yapabilmektir. Evlatlarımız için en hayırlısı, kabiliyetleri istikametinde devam edebilecekleri yükseköğretim kurumuna serbestçe kayıt olabilmeleridir. Biz yaşanan zilleti görerek, halkımıza yıllardır “sınavsız üniversite” projesinin hayata geçmesinin gereğinden bahsediyoruz. Gelişmeler karşısında, bu projeyi gerçekten uygulayacak olan kadroyu milletimiz iktidar etmelidir. Sınavsız üniversite imkânını öğrencilerimize sadece Bağımsız Türkiye Partisi verebilir.”

Bu sınav sistemi gençleri öğütüyor

“Liseyi bitirmiş okumak isteyen her genç üniversiteye sınavsız girebilmelidir” diyen Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, üniversiteye giriş sisteminin ne eğitim şartları bakımından, ne de ailelerin sosyal imkanları bakımından adaletli olmadığına dikkat çekerek, “Gençlerimiz morallerini bozmasınlar. BTP iktidarında okumak isteyen her genç, üniversiteye sınavsız alınacaktır. YGS ve LYS sınavları, adaletsiz ve yetersiz bir eğitim ve sınav sisteminin çarkında gençlerimizi öğütmektedir” dedi. BTP Genel Başkanı şöyle konuştu: “BTP döneminde üniversiteye giriş sınavları kaldırılacaktır. Okumak isteyen her gencimiz, üniversiteye sınavsız alınacaktır. Milli Ekonomi Modeli’miz ile sınavsız üniversite projemizin altyapısını hazırladık. Türk milletinin madenlerini, yer altı ve yerüstü kaynaklarını ecnebilere peşkeş çekenler, gençlerimizin önüne sınav engellleri çıkartarak adeta onları da ecnebilerin inisiyatifine ve tuzaklarına çekmeye çalışıyorlar. BTP, “sınavsız üniversite” projesiyle bu tezgahı bozacaktır.” BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Baş, BTP’nin “sınavsız üniversite” projesinin teknik, akademik, fiziki ve ekonomik tüm altyapısının Milli Ekonomi Modeli ve Sosyal Devlet–Milli Devlet tezleriyle tamamlandığına da vurgu yaptı.

1 milyon 251 bin kişi üniversiteye giremedi

Toplam 1 milyon 923 öğrencinin sınavlara katıldığı 2013 yılında tercih yapan 1 milyon 113 bin adaydan 672 bin 417 aday üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına yerleşebilmişti. 2013’te lise son sınıfların yarısının üniversite hayali ise 2014’e kalmıştı. 2013’te yaklaşık 800 bin lise son sınıf öğrencisinden sadece 395 bini üniversitelere yerleşmeye hak kazanabilmişti. Bu durum Türkiye’deki üniversite giriş sisteminin büyük mağduriyetler yaşattığını ortaya koyuyor.kaynak:yenimesaj.com.tr

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL