EKONOMİ

FINDIĞIN YÜKSELİŞİ DEVAM EDİYOR!

FINDIĞIN YÜKSELİŞİ DEVAM EDİYOR!

FINDIK

Fındığın gücü pariteyi yendi
Fındığın gücü pariteyi yendi Fındık, ihracat artışı hızında nisanda da yüzde 64’lük büyümeyle tüm sektörler içinde birinci oldu. Fındık sektörü geçtiğimiz ay 245 milyon dolarlık dış satışa imza attı. Buna göre, sektör yılın ilk 4 ayında da ihracat artışında çift haneli büyümeyle

Türkiye genel ihracatında Euro/Dolar paritesi kaynaklı düşüş yaşansa da, dış satışta yüzleri güldüren az sayıda da olsa sektörler de bulunuyor. Nisan ayı ihracatında sektörel bazda en fazla ihracat artışını fındık sektörü gerçekleştirdi. İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İFMİB) verilerine göre, Nisan ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 64 artışla sektör 245 milyon dolarlık dış satışa imza attı. Yılın ilk 4 aylık dönemi dikkate alındığında ise ihracat yüzde 46 büyümeyle 934 milyon doları aşarken, fındık sektörü bu aylarda artış hızında rakip tanımadı. İFMİB’in Nisan ayı ihracat verilerine göre ürün bazında da iç fındık yüzde 62 büyümeyle 148 milyon, işlenmiş fındık yüzde 69 artışla 96 milyon, bitkisel yağlar yüzde 102 gelişmeyle 457 bin dolar olarak gerçekleşti. Kabuklu fındıkta ise yüzde 77 azalışla 21 bin dolarlık ihracata imza atıldı.

En büyük müşteri Almanya
Ülke bazlı veriler incelendiğinde de nisan ayında ihracatın 196 milyon dolarlık yüzde 62’si batı ülkelerine yapıldı. İlk sırayı Almanya’ya yüzde 53 artış ve 51 milyon, Fransa’ya yüzde 242 büyümeyle 30 milyon, İtalya’ya yüzde 1 azalışla 29 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Diğer ülkeler de Polonya, Kanada, Avusturya, İsviçre, Belçika, Birleşik Krallık ve Hollanda şeklinde sıralandı.

Çikolata sanayisi Ar-Ge’den vazgeçmesin
İhracat verilerini değerlendiren İFMİB Başkanı Ali Haydar Gören, fındığın hem miktar, hem de değer olarak bu sezon iyi bir seviyeye geldiğine dikkat çekti. Önceki sezon yaşanan don olayı nedeniyle sanayiye ürün tedarikinde sıkıntı yaşandığını hatırlatan Gören, “Üreticimiz ekipman ve donanımı sayesinde uzun vadede tedbirlerini alıyor. Sanayici fındık bulabilir miyiz sorusunu ortadan kaldırsın. Sanayici fındık ile ilgili sürdürdüğü Ar-Ge inovasyon çalışmalarına devam etsin. Üreticimiz çikolata sektörüne hizmet vermeye en iyi ve en kaliteli şekilde devam edecektir. Sıkıntılı dönemden başarılı bir şekilde geçiyoruz. İhracatımız da önümüzdeki dönemde üretimimize paralel olarak hem miktar, hem de değer olarak artarak devam edecektir” diye konuştu.
YUSUF KARACA/İSTANBUL.ky:yenimesaj.com.tr

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL