GIDA

TÖNGEL MEYVASININ ÖZELLİKLERİ

TÖNGEL MEYVASININ ÖZELLİKLERİ

Bir adıda “Muşmula” olan,Töngelin faydaları nelerdir?

Töngel meyvasının özellikleri nedir?bir adıda “Muşmula” olan Töngel’in faydaları saymakla bitmiyor!

Muşmula ya da döngel, beşbıyık, ezgil, gülgillerin bir altfamilyası olan Amygdaloideae’dan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerdir. Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur.

Muşmula Kaç KaloriMuşmula, beş çekirdekli, yuvarlak, buruk ve mayhoş tadı olan bir meyvedir. Ülkemizde Karadeniz Bölgesinde çokça yetiştirilmektedir. Ağacı gülgiller ailesindendir. Kış aylarında yaprak döker. Dalları ve gövdesi eğri büğrü bir ağaçtır. Çiçekleri pembe veya beyaz renklidir. Yöreye göre döngel, töngel veya beş bıyık olarak adlandırılmaktadır. Muşmula meyvesinden pekmez, sirke, marmelat, turşu, çay yapılmaktadır. Kurutulup kış aylarında da tüketilebilir.

Muşmula çayı, bin bir derde deva olarak tanımlanan ancak çoğu insanın bilmediği ve pek sevemediği bir çay türüdür. Ancak sevilmemesi yararlarını göz ardı edilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Muşmula çayı susuzluğu azaltır, vücudun kan dolaşımını düzeltir, ishal gibi durumları kesmeye yardımcı olur, dizanteriyi önler, karaciğeri temizler, vücuda ferahlık sağlar,sakinleştirici etkisi kişilerin rahatlamasında önemli rol oynar,cilt kanserini önler ve tüm bunların yanında mideyi kuvvetlendirerek daha sağlıklı ve düzenli çalışmasına yardımcı olur. Aynı zamanda içerisinde oldukça fazla kalsiyum,fosfor, potasyum ve demir içermektedir. Bunlar vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin sağlıklı bir şekilde alınmasını ve vücudun dengesini bulmasını sağlamaktadır.

Muşmula bitkisi çiçekleri genellikle beyaz ve pembe renklerde bulunmaktadırlar. Meyvesinin tadı diğer meyve türleri ile karşılaştırıldığında hafif bir burukluk içerir. Muşmulanın hasadı ekim sonu kasım başları gibidir ve birkaç ay sürmektedir. Bu nedenle kış aylarında da oldukça yararı görülebilecek bir bitkidir. Muşmula çayı da bu yararları sağlamakta oldukça etkilidir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta çayı yapılacağı zaman da başka şekillerde tüketileceği zaman da meyvenin olgunlaşmadan, daha yeşil haldeyken tüketilmemesi gerektiğidir. Önerilen tüketim şekli ve zamanı hasadı yapıldıktan ya da satın alındıktan sonra bir süre evde bekletilip daha sonra tüketilmesidir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da yüksek tansiyona sahip olan insanların bu meyveyi tüketirken dikkatli olmaları gerektiğidir. Muşmula çayı bağırsak sorunu, kabızlık sorunu yaşayanlar içinde kaçırılmayacak bir lütuftur. Zayıflamak için uğraşan insanlar için de oldukça yararlı olan bu çay bağırsak hareketlerini hızlandırarak zayıflamaya engel olan bütün etkenleri ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır.
Muşmula Çayı Tarifi
 
Bir litre kadar suyun içerisine ince doğranmış bir avuç kadar muşmula eklenir. İyice kaynatılıp süzüldükten sonra içerisine bal eklenerek tüketilebilir. Önerilen tüketim günde 3 öğün çay bardağı ile tüketim şeklidir.

Not:Faydaları saymakla bitmeyen muşmula meyvesinin insan sağlığı üzerinde etkisi oldukça çoktur. Fakat muşmula meyvesini yüksek tansiyonu olan kişilerin tüketmemesi yada çok az miktarda tüketmeleri önerilir. Dikkatli bir şekilde tüketilen muşmula sağlık açısından oldukça yarar sağlar. Tüketildiği zaman muşmula nedir ve faydaları nelerdir sorusuna ise yeterli cevabı verebilir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL