GÜNDEM

Terörün bedeli trilyonları buluyor

Terörün bedeli trilyonları buluyor

Hükümetin ‘çözüm süreci’yle çare aradığı terör 30 yıllık süreçte ülke ekonomisine ağır darbe vurdu. AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, terörün maliyetinin en az 599 milyar TL’yi bulduğunu vurguladı. Çeşitli kalemlerde etkinin boyutları da göz önünde tutulduğunda rakamın 797 milyar TL’ye kadar çıktığı tespitini yapan Kurtulmuş, bu rakamlara, terörün büyüme performansına etkisinin de dahil olmadığını bildirdi. Bu rakamlar da dahil edildiğinde, terörün maliyeti 1.7 trilyon TL ile 3.1 trilyon TL aralığına kadar çıkıyor. İşte Kurtulmuş’un Başbakan Erdoğan ve MKYK üyelerine sunduğu ‘Terörün Ülke Ekonomisine Maliyeti’ başlıklı raporun satırbaşları:

SAVUNMA HARCAMALARI

1986-2012 döneminde savunma harcamaları toplamı 162 milyar TL oldu. Bu rakam, TÜFE oranlarıyla 2012 değerlerine getirildiğinde 495 milyar TL’lik bir rakam ortaya çıktı.

FAİZİ UÇURDU

Türkiye’nin 1986-2012 yılları arasındaki faiz giderleri toplamının da 633 milyar TL’yi bulduğu hatırlatılırken, söz konusu faiz giderlerinin 2012 yılı değerinin 1.6 trilyon TL’ye ulaştığı kaydedildi.

TURİZMİ BALTALADI

Turizm gelirinin güncellenmiş rakamla 600 milyar TL’yi bulduğu kaydedildi. Terör
olmasaydı ve gelirler her yıl yüzde 10 fazla olsaydı Türkiye’nin 60.3 milyar TL ek gelir elde edeceği belirtildi.

BÜYÜMEYE BÜYÜK DARBE

Terörün dolaylı olarak ekonomiye vurduğu darbe de büyük rakamlara ulaştı. Prof. Kurtulmuş’un raporuna göre, terör olmasaydı ve Türkiye her yıl için sadece yüzde 0.25 daha fazla büyümüş olsaydı, 2012 değeriyle 1 trilyon 144 milyar TL’lik (596 milyar dolar) ek bir büyüme elde edilebilecekti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL