SAGLIK

B12 Vitamini Eksikliği Hasta Ediyor

B12 Vitamini Eksikliği Hasta Ediyor

B12 vitamin

B12 Vitamini Eksikliği Hasta Ediyor

Kendinizi sürekli yorgun ve halsiz hissediyorsanız, mevsime uygun kıyafetler giymenize rağmen üşüyorsanız, iştahsızlık ya da saç dökülmeniz varsa bu durum, B12 vitamin eksikliğine bağlı kansızlık sorununa işaret ediyor olabilir. Memorial Hizmet Hastanesi Dahiliye Bölümü`nden Uz. Dr. Bedia Sander, B 12 eksikliği ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Hamilelerde düşük ve erken doğum nedeni

Çabuk yorulma, çalışma kapasitesinde düşüklük, baş dönmesi, üşüme hissi, iştahsızlık, saç dökülmesi, çarpıntı ve konsantrasyon bozukluğu kansızlık belirtileridir. Kansızlık hamilelerde erken doğum, bebeğin düşük kilolu doğması ve ölü doğumlara sebebiyet verebilir. Çocuklarda büyümede gerilik, sık hastalanma, dikkat dağılması, öğrenme ve algılama fonksiyonlarında azalma görülebilir.

Mutlaka kan sayımınızı yaptırın

Basit bir kan sayımıyla kansızlık teşhis edilebilir. Altta yatan nedeni öğrenmek için kan testleri yapılması gerekir. Kronik kansızlığın tedavisinde, kansızlığa yol açan rahatsızlığın düzeltilmesi gerekir.

B12 vitamini eksikliği de kansızlığa ve ciddi sağlık problemlerine yol açabilir

Vitamin B12 alyuvarların kemik iliğinden üretilmesi için gereklidir. B12 vitamininin yeterli miktarda olmaması halinde kansızlık oluşur.

Besinlerle alınan B 12 vitamini emiliminin olabilmesi için mide, pankreas ve ince bağırsağın fonksiyonlarının normal olması gerekir. Bunlardan birindeki bozukluk B12 vitamininin eksikliğine yol açar. B12 vitamin eksikliği ciddi zihinsel sorunlara neden olur. El ve ayaklarda uyuşma, zihinsel fonksiyonlarda azalma, unutkanlık, çarpıntı, ciltte sararma, dilde şişme, ağrı ve hassaslaşma gibi belirtiler görülür.

B 12 eksikliği için bu gıdaları tüketin

Karaciğer, böbrek, kırmızı et, yumurta, süt, peynir ve balık B12 vitamini içeren besinler arasındadır. Mayalı soya ürünleri ve deniz yosunu da B12 vitamini bulunan yiyeceklerdendir. B 12 vitamini içeren gıdaların yeterli miktarda tüketilmemesi, bol miktarda tüketilmesine rağmen barsakta yeterli derecede emilememesi ve bazı ilaçların uzun süreli kullanımı bu vitaminin eksikliğine neden olur. Vejetaryenler, ileri yaştakiler ve sürekli diyet yapanlar da B12 eksikliği riskiyle karşı karşıyadır.

Mutlaka doktora başvurun

B12 Vitamin eksikliği ileriki dönemlerde daha ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlayabileceği için vakit kaybetmeden doktora başvurmak ve gerekli önlemleri almak önemlidir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL