Yaşam

Ceza İnfaz Personeli,Erken Emekli Olacak!

Ceza İnfaz Personeli,Erken Emekli Olacak!

İnfaz Koruma Memurları Erken emekli olacak

Ceza İnfaz Koruma Memurları Çalışanlarının merakla beklediği erken emeklilik kararı KHK ile yıpranma payı müjdesi geldi. Buna göre, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifleri Personeli yapılan yıpranma payı düzenlemesi gibi bir çok konu KHK’ya girdi. 25 Ağustos 2017 Cuma günü yayınlanan KHK’da infaz koruma memurları yıpranma payı müjdesi ile karşılaştı. Peki bu haktan kimler yararlanacak? Yıpranma Payı hesaplama nasıl yapılır? Bir yıla cezaevi çalışanlarına kaç gün yıpranma payı verilecek? İşte tüm ayrıntılarıyla 25 Ağustos KHK İnfaz Koruma Memuru yıpranma müjdesi son dakika haberleri…

RESMİ GAZETE KÜPÜRÜ AŞAĞIDA

İKİ YENİ KHK YAYINLANDI

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında yayımlanan 693 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile toplam 928 kişi kamu görevinden çıkartıldı, 57 kişi görevine iade edildi. OHAL kapsamında kamu görevinden çıkarılanlar ve göreve iade edilenlere ilişkin listelerin de bulunduğu 693 ve 694 sayılı KHK, Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 15 Ağustos’ta toplanan Bakanlar Kurulunca Anayasa’nın 121’inci maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 4’üncü maddesine göre alınan kararlar doğrultusunda hazırlanan 693 ve 694 sayılı KHK’lar, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

CEZA İNFAZ KURUMU MEMURLARINA ERKEN EMEKLİLİK MÜJDESİ

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, yeni KHK ile ceza infaz kurumlarında çalışan personelin 2,5 yıl erken emekli olma imkanına kavuşacağını söyledi. Adalet Bakanı Gül, “Ceza infaz kurumlarında çalışan bütün personeli kapsayacak şekilde beş yılı geçmemek üzere çalıştığı her bir yıl için 90 gün prim ödeme gün sayısı eklenecek. Böylece personelimiz maksimum 2,5 yıl erken emekli olma imkanına kavuşacaktır.” açıklamasını yaptı. Adalet Bakanı Gül: “(KHK ile ceza infaz kurumu personeline fiili hizmet süresi zammı verilmesi) Ceza infaz kurumlarında çalışan bütün personeli kapsayacak şekilde beş yılı geçmemek üzere çalıştığı her bir yıl için 90 gün prim ödeme gün sayısı eklenecek. Yani fiili hizmet zammıyla, 20 yıl çalışan bir personel 25 yıl çalışmış sayılacak. Yine beş yılı geçmemek üzere fiili hizmet süresi zammının yarısı da emeklilik yaş haddinden indirilecektir. Böylece personelimiz maksimum 2,5 yıl erken emekli olma imkanına kavuşacaktır.”

KHK’DA YIPRANMA PAYI MÜJDESİ
694 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile birçok önemli değişiklik yapıldı. Bunların arasında Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifleri Personeli yapılan yıpranma payı düzenlemesi, önlisans mezunlarının da polis olabilmesiyle ilgili düzenleme ve Emniyet Genel Müdürlüğüne 32 bin polis ve bekçi kadrosu ihdası göze çarpıyor.

YIPRANMA PAYINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?
Ceza İnfaz Kurumu Müdürü

İdare Memuru

İnfaz ve Koruma Başmemurları

İnfaz ve Koruma Memurları

Cezaevinde mahkumlarla irtibat ve görev içinde olan diğer çalışanlar

17-08/25/screenshot_1.jpg

25 Ağustos 2017 Cuma günü yayınlanan

KHK ile Ceza İnfaz Koruma Memurlarına yıpranma müjdesi 153. maddede yer aldı.

YIPRANMA PAYI HESAPLAMA
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda fiili hizmet süresi zammı olarak ifade edilen yıpranma payı hesaplaması her yılın 360 gün olduğu kabul edilerek; Çalışanın yıllık prim sayısına ek olarak 60 günlük prim ödemesi yapılacaksa, fiili hizmet süresi zammına dahil edilen gün sayısı 0,17 ile çarpılır. Çalışanın yıllık prim sayısına ek olarak 90 günlük prim ödemesi yapılacaksa, fiili hizmet süresi zammına dahil edilen gün sayısı 0,25 ile çarpılır. Çalışanın yıllık prim sayısına ek olarak 180 günlük prim ödemesi yapılacaksa, fiili hizmet süresi zammına dahil edilen gün sayısı 0,50 ile çarpılır. Bir örnek ile devam edecek olursak, kurşun ve arsenik faaliyetlerinin gerçekleştiği bir iş yerinde çalışan işçinin yıpranmayı payının 60 gün, fiili hizmet süresi zammı kapsamında geçen hizmet süresinin 8000 gün olduğu varsayımı altında işçiye ödenecek ek prim sayısı 8000 ile 0,17 çarpılması ile 1360 olarak elde edilmektedir. İşçinin toplam prim sayısı ise 8000 ile 1360’ın toplanması ile 9360 olarak bulunmaktadır. Yıpranma payı hesaplama aracı ile fiili hizmet süresi zammının hesaplaması yapılabilmektedir. Bunun için yıpranma payı hesaplama aracında yer alan kısımlarda istenen bilgilerin girilmesi ile çalışanın fiili hizmet süresi zammı kolaylıkla hesaplanabilmektedir.

HANGİ MESLEKLERDE YIPRANMA PAYI VAR?

Ülkemizde toplam 18 meslekte yıpranma payı verilmektedir. Çalışma koşulları ağır olan mesleklerde yıpranma payı verilerek daha çabuk emekli olmaları hedeflenmiştir. Örneğin 12 ay boyunca bir meslek dalın çalışan ve bu kişiye 90 gün yıpranma payı veriliyorsa, bu kişi 15 ay çalışmış gibi görünmektedir. Aşağıdaki listede yıpranma payı verilen meslekleri görebilmektesiniz. Bir de bu mesleklerin yanında yıpranma payı talep edenlerde bulunmaktadır. Hakim ve savcılar, öğretmenler bunlardan sadece bazıları.

Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar 60 – 90 gün.

Cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar 60 gün.

Cıva üretimi işleri sanayinde çalışanlar 90 gün.

Çimento fabrikalarında çalışanlar 60 gün.

Kok fabrikalarıyla Termik santrallerde çalışanlar 60 gün.

Alüminyum fabrikalarında çalışanlar 60 gün.

Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar 90 gün.

Döküm fabrikalarında çalışanlar 60 gün.

Asit üretimi yapan yerlerde çalışanlar 90 ile 180 gün.

Madenlerin yer altında çalışanları 180 gün.

Radyoaktif ve doğal ve yapay radyoaktif, radyoiyonizan maddeler radyoiyonizan maddelerle veya bütün diğer korpüsküler emanasyon kaynakları yapılan işler ile yapılan işlerde çalışanlar 90 gün.

Su altında çalışanlar 60 gün.

Türk Silâhlı Kuvvetlerinde Subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ve sözleşmeli erbaş ve erler 90 gün.

Emniyet ve MİT mensupları 90 gün.

İtfaiye veya yangın söndürme işlerinde çalışanlar 60 gün.

Basın Kartı Yönetmeliği’ne göre çalışan gazeteciler 90 gün.

TRT’de Basın Kartı Yönetmeliği’ne göre çalışanlar 90 gün.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Yasama organı üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlar 90 gün fiili hizmet zammı alıyor.

YIPRANMA PAYI NEDİR?

Yıpranma payı diğer ismi ile fiili hizmet süresi zammı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun ile düzenlenmiştir. Yıpranma payına tabi çalışan sigortalılar kanunda belirtilen süre kadar çalışması halinde hizmetlerine ek süre eklenir. Eklenen bu süre emeklilik yaşından da düşülür. İşte eklenen bu süre fiili hizmet zammı ya da yıpranma hakkı olarak değerlendirilir.

Binlerce infaz koruma memurunun heyecanla beklediği yıpranma müjdesi son dakika gelişmelerini haberimizde bulabilirsiniz. Cezaevinde hizmet veren İnfaz Koruma Memurları bayram öncesi yıpranma payını merak ediyor. 25 Ağustos 2017 itibariyle yayınlanan KHK’da infaz koruma memurlarına yıpranma payı müjdesi verildi. Peki bu haktan kimler yararlanacak? Yıpranma Payı hesaplama nasıl yapılır? Bir yıla cezaevi çalışanlarına kaç gün yıpranma payı verilecek? İşte tüm ayrıntılarıyla 25 Ağustos KHK İnfaz Koruma Memuru yıpranma müjdesi son dakika haberleri..

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL