EKONOMİ SAMSUN&BÖLGE

ÇAY FİYATLARI AÇIKLANDI

ÇAY FİYATLARI AÇIKLANDI

FİAYAT

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2014 yılı yaş çay kilogram alım fiyatını 1,38 taban fiyat, destekleme primini de 12 kuruş olmak üzere 1,50 lira olarak açıkladı.

Çaykur Genel Müdürlüğü’nde yapılan toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Çaykur personeli ve üreticiler katıldı. Bakan Eker, toplantıda, 200 bin üreticiyi yakından ilgilendiren 2014 yılı yaş çay alım fiyatını açıkladı. Buna göre söz konusu fiyat, 2013 yılına göre yüzde 12 artışla, 1,38 kuruş taban fiyat, 12 kuruş da destekleme primi olmak üzere 1,50 lira olacak.

Türkiye’de 200 binden fazla üreticinin 760 bin dekar alanda yılda 1 milyon ile 1,3 milyon ton arasında yaş çay ürettiğini ifade eden Eker, “Bu yüzden diğer çay üretici ülkelerdeki haşere sorunu bizim çayımızda yoktur. Çay, Doğu Karadeniz Bölgesi için önemli bir geçim kaynağıdır. Dünyada kuru çay üretimi bakımından 5’inci ülkeyiz. Tüketimde ise dünyada 4’üncü sıradayız. Sudan sonra en çok içilen çayın ülkemizde tüketilme oranı dünya sıralamasında oldukça fazla. Bu önemli ürünün yüzde 62’si Rize’de, yüzde 24’ü Trabzon’da, yüzde 11’i Artvin’de, yüzde 3’ü de Giresun ve Ordu’da üretiliyor. Çayımızın kalitesinin artırılması dünya pazarlarında daha etkin olmamızı sağlar. Üzerine kar yağan tek çay Türk çayıdır.” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL