Yaşam

Cami Dernekleri ne kadar denetleniyor ?

Cami Dernekleri ne kadar denetleniyor ?

CAMİLER

Cami dernekleri ne kadar denetleniyor.?

Cami Din görevlileri Cami derneklerinin yeterince ve koordinasyonsuz denetlenmesinden rahatsız.Kendileriyle görştüğümüz bir çok din görevlisi Dernek başkanlarının tutum ve davranışlarından Şİkayetçi olduklarını söylemekteler.hattaa bazı din görevlileri cami dernekleri, denetlenirken”Mutlaka cami görevlilerininde bulunması ve yapılan işlemlerin takibine müdahil olmaları,bir yolsuzluğun olmaması bakımından yararlı olacağını düşünmekteyiz”ifadelerini kullandılar.

Aşağıda bu sorunları detaylarıyla açıklayan Bir okurumuzun gönderdiği yazıyı yayınlıyoruz.İnşallah bu haberimiz sorunun çözümüne katkıda bulunur..

Cami dernekleri camilerimizin yapımı onarımı ve yaşatılması amacıyla kurulmuş genelde, sade vatandaşın üye olduğu mahalli derneklerdir. Kuruluşu, her ne kadar halisane bir hizmete yönelik kurulmuş olmasına rağmen, zaman zaman bazı kötü niyetli kişilerin çıkarına kullanılmış ve buna engel olmaya çalışan camii görevlileri ve dernekler arasında problemler çıkmış ve çıkmaya devam etmektedir. Zaman zaman da amirlerin yanlış tutumları, ya da problemi halletme düşüncesi ile cami görevlilerini dernek görevlilerine ya da başkanına karşı küçük düşürmeleri, haklı iken haksız duruma düşürmeleri hatta dernek başkanlarının elini öptürtmeleri sebebiyle, dernekler kendilerini camilerin sahibi ve tek yetkilileri konumunda görmeye başlamışlardır.

Bu konu ile ilgili âcizane meslek hayatımda karşılaştığım bazı sorunları paylaşmak ve dernekler kanununda değişiklik yapılarak camii görevlilerinin daha etkili ve söz sahibi olarak yetkili kılınması camideki saygınlığının artırılmasına katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Sorunlar:

1-Camii derneğinde ve yönetiminde bulunan şahıslar genelde yaş ortalaması yüksek olan, teknolojiden, çağın gereklerinden uzak kalmış kişilerdir. Bu durum camilerin gelişmesine yeni teknoloji ile donatılmasına engel teşkil etmektedir.

2-Dernek üye ve yönetiminde bizim camiamıza uzak olan, değişik kurumlardan emekli olmuş emretmeye ve kendi karar vermeye alışmış bazı şahıslar bulunmakta ve bunlar kendi keyfi uygulamaları sebebiyle dernek gelirlerini israf derecesinde ya da gereksiz işlere harcamaktadırlar. Camii lojmanı yokken cami civarına dernek odası, misafirhane, kamelya gibi yerlere harcama yapmaktadırlar.

Dernek üye kaydı yapılırken bazı yerlerde tamamen hemşeri ya da yandaş kaydı yapılarak milliyetçilik ve tarafgirlik yapılmakta yine iş yaptırılırken hemşeri gözetilerek işler normalinden daha pahalı yaptırılmaktadır.

3-Camilerde bulunan gündüz ve akşam kuran kursları ile ilgili de sıkıntı yaratmakta hatta gereksiz görmekte engellemeye çalışmaktadırlar. Zaman zaman yanlış tutum ve davranışları şikâyetlere sebep olmakta kendilerini camii nin yetkilisi gibi gösterdiklerinden vatandaş tarafından diyanete bağlı görevli zannedilerek camiamıza zarar vermektedirler.

4-Genelde cami ve müştemilatı ile ilgili değişikler ya da yapılması gerekli işlerde görevlilere danışılmadan iş yaptıklarından dolayı yapılan işler çoğu zaman amacına uygun olmamakta daha sonra yeniden düzenlemeye gidilerek ek masraflar çıkmakta görevlilerle dernekler arasında sorunlar yaşanmaktadır.

5-dernek odaları camilerimizde en büyük sıkıntılardan birisidir. Bazı şahısların özel bürosu gibi kullanılmakta, Cuma namazları bayram namazları ya da teravih gibi namazlar bu odada kılınmakta onlar için özel ısıtma ya da soğutma yapılmakta buda vatandaş tarafından dikkat çekmekte ve sıkıntı yaratmaktadır.

Öneriler:

1-Camii dernekleri cami müştemilatında müftü, imam ya da müezzinin imzası olmadan değişiklik yapamaz duruma getirilmeli.

2-Ödemelerde yine imam ya da müezzin imzası olmadan ödeme yapılamamalı

3-Üye kaydı konusu yeniden düzenlenerek imam ve müezzine dernekte yetki verilmeli.

4-Dernek odaları mutlaka camii müştemilatından çıkarılmalı.

5-Camiilerde derneklerin kanunen yetki ve sorumlulukları kendilerine iletilmeli gerekirse bu konuda müftüler tarafından bir toplantı ile kendilerine aktarılmalıdır.

6-İmam derkte daimi başkan olmalı,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL