GENEL

Çalışanların büyük bölümü” emekli” olacağını düşünmüyor

Çalışanların büyük bölümü” emekli” olacağını düşünmüyor

emeli

İnsan kaynakları sitesi Eleman.net’in gerçekleştirdiği anket çalışmasına göre, çalışanların yüzde 61’i emekli olabileceğini düşünmüyor

HABER MERKEZİ
Hükümetin emeklilik konusuda hayata geçirdiği düzenlemeler çalışanların emeklilik hayallerini endişeye dönüştürdü. Yapılan bir anket çalışması çalışanlar nezdinde emekli olmaya yönelik endişelerin, en çok 25-29 yaş aralığında yoğunlaştığını ortaya koydu. Buna göre 25-29 yaş aralığındaki çalışanların yüzde 74’ü, 30-34 yaş aralığındaki çalışanların yüzde 67’si, 16-24 yaş aralığındaki adayların ise yüzde 60’ı emekli olabileceğini düşünmüyor. Çalışanların yaş ortalaması arttıkça emekli olabileceğine dönük inancı da artış gösteriyor. 35-39 yaş aralığındaki çalışanların yüzde 59’u emekliliğe hak kazanacağını düşünmezken, 40 yaş üstü çalışanlarda bu oran yüzde 36’ya geriliyor.

Endişeler artıyor
Türkiye’de çalışma hayatında en çok merak edilen konu, “Ne zaman emekli olabilirim?” sorusunun cevabı… Çalışanlar bu nedenle yıl ve prim şartlarını doldurmayı bekliyor. Bir gün emekli olabilme hayaliyle yaşayan çalışanların, hükümetin düzenlemeleri sonucunda emekli olma süreleri uzadıkça, bu konudaki endişeleri de artıyor. İnsan kaynakları sitesi Eleman.net’in 19 bin 376 çalışan üzerinde gerçekleştirdiği “Emekli olabileceğinizi düşünüyor musunuz?” konulu anket çalışmasının sonuçları, çalışanların bu konudaki endişeli yaklaşımını belgeliyor.

Emekli olmak için ne gerekiyor?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de 9.9 milyon emekli bulunuyor. Emekliliğe hak kazanabilmek için 4A’dan sigortalı olmuş kadın ve erkek çalışanların 3 bin 600 – 4 bin 500 – 5 bin 400 güne göre hizmet yılı ve günleri aynı olmakla birlikte, yaş haddinde değişiklikler söz konusu. 01.05.2008 tarihinden itibaren çalışmaya başlayan adaylarda 5 bin 400 prim gününün tamamlanması şartı aranırken, emeklilik yaşlarının tespiti 5 bin 400 günü tamamladıkları ya da tamamlayacakları güne göre değişiklik gösteriyor. Bunun yanında sigortalılık başlangıç tarihi günümüze ne kadar yakın olursa, emekliliğe hak kazanmayı gerektiren prim günü ve yaş haddi de bir o kadar artış göstermekte. Bu nedenle sigorta başlangıç tarihi günümüze daha yakın olan genç çalışanlarda, emekli olabilmeye yönelik inanç oldukça azalıyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL