GENEL

ATMACA füzesi Geliyor!

ATMACA füzesi Geliyor!

atmaca

ATMACA füzesi Deniz Kuvvetleri’nin vurucu gücü olacak

Harpoon benzeri, denizaltı ve gemilerden atılacak olan Atmaca milli gemisavar füze sistemiyle ilk test atışları yapıldı. Atmaca füze sistemi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ne zaman teslim edilecek?

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları kapsamında geliştirilen Atmaca gemisavar füze sistemi envanterde yer alan ABD ürünü Harpoon sisteminin yerini alacak.

Atmaca füze sistemi deniz ve kara hedeflerine karşı kullanılması amacıyla Roketsan Ana yükleniciliğinde, Aselsan ve ArMerKom işbirliğiyle 2009 yılında yapılan sözleşme sonrasında yürürlüğe girdi. Projede, Aselsan RF arayıcı başlığı, ArMerKom ise atış kontrol sistemi ile operatör konsollarının geliştirilmesinde görev yapıyor.

Proje kapsamında 2014 yılında Roketsan mühendisleri tarafından TCG BÜYÜKADA korvetinde çalışmalar yapıldı. Çalışmalarda TCG BÜYÜKADA gemisinin ana silah sistemi olan HARPOON füzesi’nin yerleştirildiği alanda ölçümler alındı. Buna benzer bir çalışma Gabya sınıfı bir savaş gemisinde de daha önce yapılmıştı.

HEDEF 2016 YILI İLK TESLİMAT

SOM füzesinde de kullanılan TR40 motorlarıyla güçlendirilen Atmaca füze ile ilk test atışları gerçekleştirildi. Atış testlerinin 2016 yılı sonuna kadar tamamlanması ve ilk parti füzelerin Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanıyor.

Atmaca füzesi ilk olarak Havelsan tarafından geliştirilen GENESİS Savaş Yönetim Sistemi ile donatılan Milgem Sınıfı Korvetler ile Gabya Sınıfı firkateynlerde kullanılacak. Bunun yanında Harpoon füze sistemini kullanan diğer gemi ve denizaltılarında Atmaca füzesi ile donatılması hedefleniyor.

İlk olarak Exocet gemisavar füzesine benzer kabiliyet de olması planlanan Atmaca füzesinin daha sonra alınan karar sonucunda HARPOON Blok II sistemi özelliklerine sahip olması hatta geliştirilecek sistemler neticesinde daha üstün özelliklerde olması istendi. Data-Link, INS/GPS seyrüsefer sistemi özelliği de olan füzenin menzili 120 mil (190+ km) civarında olduğu belirtiliyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL