BİLİM&TEKNİK

Arçelik’ten Akıllı Televizyon Fabrikası

Arçelik’ten Akıllı Televizyon Fabrikası

Arçelik’yeni Televizyon fabrikası

Arçelik, Çerkezköy’de 500 milyon TL’lik yatırımla dünya çapında bir akıllı televizyon fabrikası kurdu. Arçelik Çerkezköy Elektronik Fabrikası’nda düzenlenen basın toplantısı Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu ve Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Arçelik, tüketici elektroniği alanında Türkiye’nin son yıllardaki en önemli yatırımlarından birini hayata geçirdi. 182 bin metrekare alana kurulan Arçelik Çerkezköy Elektronik Fabrikası’nda dijital ve robotik teknolojilerle geleceğin televizyonları üretilecek. Bin 600 kişinin istihdam edildiği yeni fabrikanın, tüm otomasyon ve robot yazılımları Türk mühendisler tarafından yapıldı.
Hamleler sürecek
Açılış töreninde konuşan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Topluluğu olarak ülkenin potansiyeline inanarak ve kalkınmayı hızlandıracak hamleleri kararlılıkla gerçekleştirdiklerini söyledi. Çakıroğlu, “Son 5 yılda yapmış olduğumuz 35 milyar TL’lik yatırım bunun somut bir göstergesidir” diye konuştu. Koç Topluluğu’nun televizyon üretimindeki yolculuğunun 1968 yılında başladığını hatırlatan Çakıroğlu, “Arçelik, yılda 3.2 milyon adet televizyon üretim kapasitesine ulaşarak bu alandaki konumunu güçlendirdi. Türkiye’nin en fazla yatırım yapan topluluğu olarak, ekonomimizin itici gücü olmaya, dış pazarlarda büyüyerek ülkemize döviz girdisi sağlamaya odaklanıyoruz” dedi.
Fabrikada kredi kullanılmadı
Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu ise Çerkezköy Elektronik İşletmesi’nin sektördeki en  modern üretim tesislerinden biri olduğunu belirterek, “Fabrikada çalışacak bin 600 kişi, 2 bin 700 yardımcı sanayi çalışanı ve aileleriyle birlikte yeni işletmemiz Çerkezköy’e yaklaşık 15 bin kişilik bir yeni ekosistem kazandırmış oldu” ifadelerini kullandı.
Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçoğlu ise yeni fabrika için Arçelik’in bilançosunu kullandıklarını ve borçlanmaya gitmediklerini anlattı.
İnşaatı Mayıs 2017’de başlayan fabrika, 450 kişinin yoğun çalışmaları sonucunda 16 ayda üretime hazır hale geldi. Tesiste günlük TV üretim kapasitesi 12 bin, yıllık üretim kapasitesi ise 3.2 milyon adet olarak planladı. Yazar kasa yıllık üretim kapasitesi ise 650 bin adet olacak.
145 ülkeye ihracat yapıyor

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Arçelik’in 8 ülkede 20 üretim tesisi ve 12 markasıyla 145 ülkeye ihracat yaptığına işaret ederek, “Avrupa beyaz eşya pazarının 3’üncü büyük oyuncusu konumunda. Arçelik, son 5 yılda gerçekleştirdiği 4.5 milyar lira yatırımla dışa bağımlı kalmadan teknoloji geliştirmeye, yetkinliklerini artırmaya odaklanıyor” ifadelerini kullandı.

İki milyar dolara yaklaşan ihracatı ve ağırlıklı olarak dış pazarlardan sağladığı satış gelirleriyle şirketin, ülkenin ödemeler dengesine son beş yılda 2.5 milyar dolarlık pozitif katkı sağladığını vurgulayan Çakıroğlu, “Dünya standartlarındaki fabrikamızla, üretimimizin yüzde 65’ini, 48 farklı ülkeye ihraç edeceğiz” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL